Moves

Wat is breakdance?

Bij breakdance zijn er verschillende soorten categorieën dans.

Ten eerste heb je Top-Rock, wat in principe de staande dans is. Verder heb je Footwork, dit is de dans dicht bij de grond. Daarnaast heb je Powermoves, dit houdt de snelle, zware en over het algemeen moeilijkste dans in. Als laatste zijn er Freezes, die gebruik je vaak op de “breaks” in de muziek en dit zijn dus ook de momenten dat je voor een kort moment compleet stil staat.

Hoe beoordeel je breakdance?

De belangrijkste elementen waarop je iemand kan beoordelen tijdens zijn dans zijn:

Foundation: Dit houdt de essentie van dansen in; zelfvertrouwen, de muziek en de manier waarop de danser (Bboy) inspeelt op de muziek.

Originality: Dit houdt de creativiteit en originaliteit van de dans in.

Dynamic: Dit houdt de kwaliteit en het niveau van de dans in.

Execution: Dit houdt de uitvoering en het perfectioneren van de dans in. Dit is ook het element wat de amateurs van de professionals scheidt.

Battle: Dit houdt vooral je uitstraling en aandacht in. Als je Battle goed is betekend dit bijvoorbeeld dat je je tegenstander goed aankijkt tijdens het dansen en dat je al je moves en freezes richting hem of haar toe wijst.

Over mij.

Zelf train ik al ongeveer negen jaar en kan ik veel verschillende moves, freezes en andere soorten dans. Het leuke aan de sport is voor mij vooral dat je nooit klaar bent met het leren van moves en dergelijke, omdat je je dans altijd kunt verbeteren door kleine details aan te passen of door zelf nieuwe bewegingen te bedenken.

 

Advertenties