Het ontstaan

Tennis van vroeger tot nu

Bijna iedereen is wel een in contact gekomen met de sport tennis. Van de grote grand slams zoals Wimbledon tot de lokale competitie of toernooien. Je kan dus wel stellen dat tennis een populaire sport is maar hoe is de sport nou eigenlijk ontstaan en hoe heeft de sport zich ontwikkeld?

Historici hebben uit schilderingen op kunnen halen dat de sport al in de middeleeuwen werd gespeel en dat de sport zijn oorsprong vindt bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

De sporten tennis, batminton, squash en tafeltennis hebben een gemeenschappelijke voorouder die luid onder de Franse naam ‘jeu de paume ’ofwel ’ het spel van de handpalm’. De spelers moesten namelijk met hun bloten handen de bal slaan. In de 11e eeuw werd het spel heel snel populair nadat de adel het oppikte. Van Lodewijk X, de Franse koning van 1314 tot 1316, is bekend dat hij stierf aan een koutje die hij had opgelopen tijdens een partijtje Jeu de Paume.

In de loop der tijd werden er voor het spel, jeu de paume, verschillende hulpmiddelen gebruikt om het spel makkelijker te maken. Het begon met een handschoen vervolgens een slaghoud en in het jaar 1500 de eerste tennisrackets. Het spel met de rackets werd steeds bekender. Er kon namelijk veel harder mee geslagen worden, wat het spel meer spanning gaf. Wij Nederlanders waren vanwege onze ligging aan het water prima racketmakers ook omdat we in die tijd veel boten produceerde.

Aan het eind van de vijftiende eeuw werd bedacht dat schapendarmen als bespanning van het racket konden dienen. Later is dit veranderd in kattendarmen en tegenwoordig wordt het gewoon van kunststof gemaakt.

Rond 1600 was de sport in euro met zijn verschillende varianten het populairst. Helaas na de populariteit terug in he jaar 1700. De grootste reden was omdat er waarschijnlijk onenigheid was over het geld. Het woord wetstrijd staat namelijk voor ‘een strijd om de wedde’ een som geld. Hierdoor werden banen omgebouwd tot bv theaters.

Doordat men het vulkaniseren van rubber uitvond kon men rubberen ballen maken die stuiterden. Zo kwam de Engelse majoor Wingfield op het idee om een andere vorm van het spel te maken. In 1873 bedacht hij dat het spel op gras gespeeld kon worden en tevens verzon hij bijzondere regels, regels die wij vandaag de dag nog steeds toepassen. Omdat majoor Wingfield Engels was zitten er veel Engelse termen in het spel verwerkt.

Tennis is na al die jaren nog steeds geliefd en word wereldwijd gespeeld. Met de gravel en kunststof banen kan er heel het jaar door worden gespeeld. Dus ik zou zeggen pak racket en ga de baan op, iedereen kan namelijk tennissen.

Advertenties