Battles

Wat is een battle?

Battles zijn wedstrijden van breakdance, hiphop en veel andere soorten dans. Het idee bij een battle is dat er, vaak twee en soms meerdere, groepen of personen tegenover elkaar staan en tegen elkaar gaan dansen. De jury die aan de zijkant zit bepaald uiteindelijk welke groep er beter heeft gedanst dan de andere groep en welke groep dus wint. Voor meer over hoe de jury dit bepaald klik hier.

Hoe werken battles?

Er zijn veel verschillende soorten battles. Hier staan de belangrijkste op een rijtje:

  • Crew Battle: dit is een wedstrijd tussen twee groepen dansers. De groepen kunnen sterk verschillen in grootte, zo kan een groep bijvoorbeeld uit drie mensen bestaan of uit achttien mensen. De meeste Crew’s bestaan uit een groep van ongeveer acht tot 10 mensen. In deze crew kunnen mannen, vrouwen of kinderen zitten.
  • 1-on-1: een one-on-one battle is een wedstrijd tussen twee dansers. Bij deze battles worden er vaak verschillende leeftijdscategorieën gevormd. Zo heb je meestal de Adults (18+ of 16+), de Kids (vaak 8 tot 18/16) en vaak is er een categorie voor dansers onder de 8 jaar oud.
  • 2-on-2: two-on-two battles zijn hetzelfde als one-on-one battles alleen is dit zoals de naam al zegt twee dansers tegen twee andere dansers. Hier zijn de eerder genoemde leeftijdscategorieën ook van toepassing.
  • 7 to smoke: een 7 to smoke battle is heel anders dan de andere soorten battles. Bij een 7 to smoke zijn er altijd 8 dansers, die om de beurt een 1-on-1 battle dansen tegen elkaar. Ieder mogen zij één keer een “run” zetten. Een run zetten wil zeggen dat het jou beurt is om te dansen en een run bestaat altijd uit alle categorieën die besproken zijn in mijn andere blog “Moves“. Als je deze battle wint blijf je staan op je plek en moet je tegen de volgende danser in de rij. Als je alle andere 7 dansers hebt verslagen / hebt “gesmoked” heb je gewonnen.

Over mij.

Zelf heb ik aan verschillende battles mee gedaan. Deze battles worden overal gebouden en het leukste aan de battles vind ik altijd dat je tegen een andere danser of groep kan komen te staan die uit een ander land komen of die eigenlijk veel te goed voor je zijn, waar je ook weer veel van leert. Ik zit zelf bij de groep Cypher Kids, wat een onderdeel is van de groep Cypher Active. Als ik veel train kan ik binnenkort misschien bij Cypher Active, waardoor ik dan ook battles in het buitenland kan gaan doen.

 

Advertenties